4dc9f50d879f274d9dc73fde9de941e9

Kako da vaspitate vašeg Pomeranca

Ličnost

Odrasli Pomeranci su teški do 2kg, ali imaju karakter daleko krupnijeg psa. Radoznali su i veoma zainteresovani za svet oko sebe. Često je njihovo omiljeno mesto pored prozora, kako bi mogli da posmatraju dešavanja u komšiluku i lavežom obaveštavaju vlasnike kad ugledaju nekog nepoznatog. Pomeranci vole da budu u centru pažnje i vole da privuku pažnju na razne načine. Svoj razigrani karakter zadržavaju do duboke starosti.

Pommy-on-the-Go

Prostorni zahtevi za Pomerance

Pomeranci žive ispunjen život u domovim raznih veličina. Dovoljno su mali da žive u stanu ili garsonjeri, ali su i dovoljno aktivni za veći životni prostor, poput kuće sa dvorištem. Poželjna je svakodnevna šetnja, kako bi istrošili nešto energije i zadržali živahan temperament. Pomeranci obožavaju da trče, tako da su šetnje po parkovima ili terenima gde mogu da se istrče dobrodošli. Kao veoma inteligentan pas, svaki Pomeranac ima potrebu da istražuje prostor u kojem živi. Zato mnogi vlasnici Pomeranaca koji žive u stanu imaju prilagođene igračke kako bi njihov ljubimac bio i u fizičkoj i u mentalnoj top formi.

e4eb42446772b0001dfeb55d1e867513

Dresura

Pomeranci spadaju u rasu koja je zahtevna za dresuru. Vole da imaju glavnu reč i ne prihvataju naređenja olako. Tvrdoglavi su, dominantni i manipulativni, tako da zahtevaju poseban blag ali dosledan pristup u dresuri. Od dresure se olako i odustaje zbog ljupkosti i veličine Pomeranca, tako da se i najstrožijim trenerima topi srce. Ipak, ovo ne znači das u Pomeranci divlji; Ukoliko se pravovremeno socijalizuju, veoma su dobro vaspitani. Kao odlična motivacija u dresuri Pomeranaca je hrana. Lekcije treba da budu kratke i jasne, ali ne dozvolite da Pomeranac odlučuje koliko će trajati.

Za dobro vaspitanog Pomeranca najvažnija je rana socijalizacija. Oni su prirodno nepoverljivi prema strancima i ova njihova osobina lako se izmiče kontroli i pretvara u panični strah od nepoznatih ljudi. Već u najranijem uzrastu neophodno je da vašeg Pomeranca naučiti da su novi ljude, životinje i situacije prilika za uzbudljivu avanturu.

0001-77274653

 

Jednom uspostavljena hijerarhija između vas i vašeg Pomeranca, omogućava osnovu poslušnosti i nastavak uspešne dresure. Ne treba ipak zaboraviti das u ovi minijaturni psi ujedno i izuzetno inteligentni, kao i da će uporno pokušavati da se nametnu kao dominantni.

Svakodnevica sa Pomerancima

Iako su veoma druželjubivi, ukoliko imate malu decu, Pomeranci zahtevaju posebnu žanju. U prvim godinama života, deca teško razumeju da je neophodno poštovati uspostavljene granice prema novom kućnom ljubimcu.  Zbog neodoljive pojave i veličine, mnogi su veoma skloni da razmaze svoje Pomerance. Razmaženi Pomeranac može da vam zadaje glavobolje. Najvažnije je da svom Pomerancu obezbedite nezavisnost. Radije ga šetajte na povocu, nego da ga nosite u torbi i naviknite ga na ljude i druge životinje kako bi bio lepo vaspitan.

Nesocijalizovani i razmaženi Pomeranac može da bude lajav i neposlušan, što će vam otežavati svakodnevne aktivnosti. Dakle, najbolje je vaspitati štene Pomeranca od najranijeg uzrasta ili ga nabaviti od proverenog odgajivača koji je već posvetio pažnju ranoj socijalizaciji psa.

162738cc2e1388bba8af3b22440f0ee6

 

Kontaktirajte nas za dostupne štence i druge informacije o ovoj najpopularnijoj rasi psa na svetu! I ne zaboravite – kupujte isključivo od proverenih odgajivača i isključivo psa sa papirima. Pomeranci su dugovečni psi, žive i do 16 godina, i nabavci kućnog ljubimca treba pristupiti odgovorno.