Pomeranac cena

Zanimljivosti o Pomerancima

Marian Kennedy na prvoj izložbi Pomeranaca u New York-u.

Marian Kennedy na prvoj izložbi Pomeranaca u New York-u.

Pomeranci su dobili ime po regiji u Nemačkoj, Pomeraniji. Engleski kinološki savez (EKC) je već 1879. prepoznao rasu i te godine je održana prva izložba na kojoj su prikazani Pomeranci. Iako potiču iz Nemačke, rasu su razvili i ozvaničili Britanci.

Američki kinološki savez (AKC) je 1900. je uvrstio Pomerance kao rasu. Pre 1900. u SAD je organizovano takmičenje Pomeranaca u kategoriji patuljastih pasa. U januaru 1911. održana je prva izložba Pomeranaca u New York-u, u prestižnom Waldorf-Astoria hotelu.

Pomeranci su najmanji članovi porodice Špic. Psi ove grupe obično imaju gustu i dugačku dlaku. Preci Pomeranaca su najčešće imali belu ili svetlu boju krzna. Rep Pomeranaca postavljen je na leđima, ispravljen i nikako se ne uvija. Ovakav rep je specifična karakteristika Pomeranaca koja ih razlikuje od svih drugih tipova Špica.

Pored Pomeranaca, ostale rase iste grupe su i Čau-Čau, Akita Inu, Aljaski malamut i Aljaski haski.

Iako deluje da Pomeranci imaju izuzetno bogatu dlaku, zapravo je reč od duplom krznu. Podlaka je bogata i relativno kratka, dok je spoljašnji sloj dlake duži. Kombinacija duple odlakanosti čini Pomerance neodoljivim. Pomeranci se češljaju suprotno od smera rasta dlake.

Još jedna karakteristika Pomeranaca je i to da su ženke obično krupnije od mužjaka.

Pomeranci, kao i druge patuljaste rase, imaju duži životni vek od velikih pasa. Tako, Pomeranci žive i do 16 godina. Poput ostalih patuljastih rasa, razigrani karakter zadržavaju do u duboku starost. Pomeranci se smatraju odraslim nakon navršene prve godine, a veći psi tek oko druge godine života.

Pomeranci su među prvih 10 najpopularnijih rasa u SAD; Pomerance je u Englesku donela kraljica Charlotte; Kraljica Viktorija je prva uzgajala i popularisala rasu; Tokom rada na Sikstinskoj kapeli, Mikelanđelu je društvo pravio Pomeranac; Pomeranac Isaka Njutna, Diamond, imao je običaj da mu uništava spise. Pimperl, Mocartov Pomeranac bio je toliko voljen da mu je Mocart komponovao ariju; Šopenov „Valse des Petits Cheins“ inspirisan je Pomerancem njegove devojke;

Pomeranci su bili i na Titaniku, čak 12 njih! Većina ih je pripadala značajnim Amerikancima, putnicima na brodu. Tretman ovih pasa bio je poseban, identičan tretmanu male dece. Tri psa je preživelo tragediju, jedan Pekinezer i dva Pomeranca. Preživeli su Pomeranac Margaret Hays i Pomeranac Elizabeth Barrett Rothschild. Istovremeno, suprug Elizabeth B. Rothschild nije preživeo tragediju.