4dc9f50d879f274d9dc73fde9de941e9

Slavna istorija omiljenog ljubimca plemića i svetskih zvezda

Pommy-on-the-Go

 

Na prvi pogled, verovatno ne možete da zamislite Pomeranca kako vuče sanke. Ovi minijaturni psi ne bude asocijacije vezane za težak i naporan rad. Ipak, oni su potomci radnih pasa iz Arktičkog pojasa. Pomeranci potiču upravo od ovih Severnih rasa i pred vama je kratak tekst o istorijatu Pomeranaca, prema mišljenju mnogih – najljupkije rase na svetu.

5994589-hunde-eksperten-fra-blistrup---2

 

Verovali ili ne, Pomeranci su zapravo najsrodniji snažnim i velikim psima poput Haskija, Aljaskog Malamuta i Čau-Čau. Njihova veza sa Čau-čau je možda i najočiglednija – zbog bogatog gustog krzna. Vlasnici Pomeranaca su ovoga svesni još i više – jer svi Pomeranci imaju karakter daleko krupnijih pasa. Sve ove rase pripadaju familiji Špiceva.

Maleni psi koje danas znamo kao Pomeranci, svoj istorijski razvoj počeli su kao daleko veći psi, dostižući težinu čak i do 30kg! Popularnost Pomeranaca se povećavala u nekoliko faza, zahvaljujući britanskoj aristokratiji koji su bili prvi ozbiljni ljubitelji ove rase. Sredinom XVIII veka, kraljica Šarlota (žena kralja Džordža III) imala je dva Pomeranca koji bi prema današnjim standardima bili ogromni. Nije bilo neuobičajeno da se upravo Pomeranci nalaze na portretima kraljevske porodice. Tako, kraljica Šarlota ima nekoliko portreta sa svojim Pomerancima. Veći nego današnji Pomeranci, Pomeranci kraljice Šarlote su imali pravi kraljevski tretman. Njihovo pojavljivanje na kraljevskim portretima značajno je doprinelo popularnosti rase u ranom periodu.

14f423e23ff4b7ef43c9bf9ff29eb8d5-e1472661819925

 

U ovom periodu, tokom XVIII veka, Pomeranci su bili neizbežni psi na svim kraljevskim proputovanjima. Poznato je da potiču iz regije Nemačke i dela Poljske, Pomeranije gde se radilo na tome da budu što manji. Ali zbog čega je bilo potrebno da budu i još manje veličine? Zahvaljujući jednoj drugoj kraljici, znamo odgovor na ovo pitanje.

queenvic1-e1472662660337

 

Čitav vek nakon portreta kraljice Šarlote i njenog Pomeranca, njena unuka kraljica Viktorija nabavila je svog Pomeranca. Njen pas bio je mali, nalik današnjim Pomerancima, i ljudi su se ubzro zaljubili u ovu novu verziju Pomeranca. Kraljica Viktorija bila je toliko veliki ljubitelj ove rase da je imala sopstvenu odgajivačnicu! Narastajuća popularnost Pomeranaca, a posebno minijaturne verzije, ohrabrila je odgajivače u daljoj selekciji i profilisanju rase. Kraljica Viktorija je promovisala Pomerance i uvozeći i odgajajući Pomerance drugih boja krzna. Tokom perioda njene vladavine prosečna veličina Pomeranaca se smanjila gotovo duplo! Današnji Pomeranci teže od 1,5 do 3,5 kg – mnogo manje nego njihovi veliki rođaci sa Severa. Idući put, kad izvedete vašeg Pomeranca u šetnju, pogledajte ga malo bolje i zamislite ga kako vuče sanke. Ko zna – možda još uvek imaju tu snagu u sebi!

if-these-11-adorable-celebrity-dogs-don-t-make-you-broody-for-fur-babies-there-s-something-wrong