Nega

Pomeranski spic Dlaka i podlaka

Krzno kod Pomeranskog špica se stastoji od dlake i podlake. Vrlo je važno naučiti stene u mladim danima da se česlja kako to kasnije ne bi predstavljalo problem kad se dlaka u potpunosti razvije i poraste. Za negu dlake neophodan je neutralni pet šampon (birajte one koji nemaju parfem i jak miris), četka sa sitnim zubcima za izvlačenje podlake i sa retkim zubcima sa površinski sloj. Isčetkavanje podlake je važan momenat u nezi dlake koji ce spreciti mršenje i ućebavanje. U periodu linjanja vaš ljubimac neće ostavljati puno dlake u stanu ali to ne znači da mu ona ne otpada, samo zbog gustine dlake ona ne moze da ispadne, zbog toga ga je neophodno u tom periodu više česljati kako bi se oslobodio stare dlake i da bi mu porasla nova.

Kako da dlaka bude sjajna
Za sjajno krzno je važna ishrana bogata bogata proteinima i vitaminima. Kako Pomeranac ne jede mnogo neophodna mu je kvalitetna hrana, tako da birajte hranu sa većim procentom proteina. Suva hrana na duži period ne može obezbediti vašem ljubimcu sve što mu je potrebno pa mu dodajte ponekad žumance (tvrdo kuvano) , parčence jabuke, kuvanu junetinu, jagnjetinu, piletinu (ne davati svinjsko meso). Hranu koju ne treba nikad davati svom psu: luk, crni i beli, krompir, grozdje, kobasice, ništa ljuto i ništa slatko, sirovo meso zbog mogućnosti da je inficirano bakterijom Salmonela i E. Colli.
Linjanje i promena dlake
 Postoje tri tipa promene dlake kod pomeranskog spica.
1. Prva promena dlake je izmedju 5-6 meseca, kad baby dlaku zamenjuju odraslom. Taj period je poznat kao Ugly puppy period.
2. Sezonska promena dlake. Za razliku od nekih drugih vrsta pasa  koji se linjaju tokom cele godine pomeranac menja krzno samo u jednom periodu u toku od 12 meseci.